Vientane, Vangvieng en Luang Prabang
Laos | 21 Mei 2007 | 06:59:54
Meer en grotere foto's zijn hier te bekijken.

kaart van LaosVientane

We zijn in het land waar we multimilionair zijn in Kip en niemand het grapje " How many chicken?" begrijpt, ze weer aan de goede kant van de weg rijden, je stokbrood kunt eten, de mensen geloven in karma en overal lol in hebben. We zijn over de friendship bridge Laos binnen gekomen na een nachtje slapen in de slaaptrein vanuit Bangkok. Vientane is de hoofdstad van het land met nog veel Franse invloeden, het stikt hier ook van de internationale hulporganisaties. Al fietsend bekijken we de stad en lukt het om een visum voor Vietnam te regelen bij de ambassade. Vooral de markt is indrukwekkend met echt alles wat je kunt verzinnen te koop. tv's, kleren, kookspullen, eten, heel veel kruiden en onbekende specerijen en er zijn goudsmeden aan het werk.

 
In een van de tempels hier wordt een Vipassana meditatie klas gegeven, waarin Jessica ook een paar lessen in Groningen†heeft gevolgd. Gelukkig rijdt Reindert even mee want het is een eind fietsen en goed zoeken in de bossen naar de tempel. Er is net een inwijdingsceremonie bezig en de nieuwe monniken krijgen hun oranje gewaad aan. Tijdens de ceremonie worden er veel grapjes gemaakt en liggen de jonge monninken helemaal in een deuk tot de ceremonieleider ze een standje geeft. Bijna alle mannen in Laos worden monnink in hun leven voor minimaal 3 weken en starten aan het begin van het regenseizoen. Het lijkt alsof ze er erg veel plezier in hebben. Tijdens de meditatie af en toe een oogje open gedaan om het leven in de tempel te aanschouwen en dan zie je bijvoorbeeld monninken die stiekum een sigaretje roken achter de muur of hard aan het boenen zijn op vlekken in het gewaad.

Het boedhapark laten we zitten en de rest van de stad ook. We hebben zin in bergen en grotten, meer natuur!

Vang vieng
Vang Vieng (13 mei) wordt ook wel Valkenburg aan de Mekong genoemd vanweg de aaneenschakeling van barretjes en de grotten in de buurt. Maar staat bij alle reizigers in Azie bekend vanwege het Tuben:†op een tractorbinnenband de rivier afdrijven. Op de oevers langs het traject zijn diverse barretjes geconstrueerd waar je vaak ook vanaf een hoge steiger aan een touw de rivier over kan slingeren. Water, zon, drank (drugs al je wilt) en fun gegarandeerd!†In de bus onmoetten we een†Nederlands stel dat al†een hele†tijd op weg is. Samen met hen besluiten we weg van de drukte naar†een prachtig guesthouse te gaan in een dorp aan de overkant Uit etenvan de rivier. Er is net een nieuwe brug, maar de tol is 4000 kip per persoon (13000 kip = 1 euro), dus meestal lopen we door de rivier naar de overkant. Maylin guesthouse heeft een prachtige tuin, en de meeste vlinders (volgens de eigenaar). We slapen in een prima bamboehut. De vrouw van de britse eigenaar is Laotiaans, en houdt erg van sauna. Dus elk excuus om de zelfgebouwde stoomhut op te stoken grijpt ze aan, en als zowel Jeroen en Sandra als wij laten weten dat we het wel leuk vinden om de sauna te gebruiken gaat ze direct met het houtvuur aan de slag.

Onze gastheer raadt ons aan vroeg te beginnen met tuben, aangezien de rivier erg laag staat en dus langzaam stroomt.†Tussen 12 en 3 staat de zon†alleen wel†op het hoogst, en zonnebrand houdt niet zo goed in het water... Het dobberen op de banden is erg vermakelijk, maar het gaat wel erg langzaam. Elk barretje draait zijn eigen muziek,en bij een bar waar net de Vengaboys over het water schallen besluiten we te stoppen.† We zien een hoop aangeschoten mensen op de kant staan en aan de touwen hangen. Intussen beginnen we flink te verbranden. We peddelen zo snel mogelijk naar een langs de rivier klaarstaande tuk-tuk die ons uit de brandende zon redt. De rest van de dag (en de volgende dag) doen we weinig behalve ons steeds weer opnieuw insmeren met aftersun en af en toe een pijnstiller slikken.
Tuben!†††
Vang Vieng staat niet alleen bekend om het tuben, maar ook om de prachtige karst-rotsen (echt heel mooi) waarin vele grotten zitten. We huren fietsen om een aantal grotten 13km ten noorden van ons guesthouse te bekijken. De eerste grot is meteen raak, deze blijkt 3km diep de rotsen in te gaan en uit te komen bij een ondergronds meer. Een local werpt zich op als gids en laat ons deze grot zien. In plaats van voorzichtig! of: raak de stalagtieten niet aan! laat hij ons ervaren welke prachtige klanken er uit de stalagtieten komen als je er goed op trommelt. Ook ontbreken hier de nooduitgang bordjes of bewegwijzering.... Maar na meer dan een uur in de berg zien we weer daglicht. De tweede grot is kleiner maar eigenlijk mooier, en de derde grot staat vol water en hier kan je met een tube naar binnen door je aan touwen door het water te trekken. Het fietsen door Laos is erg mooi (ondanks de zadelpijn van de te kleine fietsen), en onderweg genieten we van alle kleine kinderen†die allemaal zwaaien en† "sabadie" (hallo) roepen.
Rivier in Vang Vieng† †Boedha in Grot

Luang Prabang

Tas weer ingepakt (17 mei) en met de expres bus naar Luang Prabang. We zijn gewaarschuwd dus nemen we een reispilletje die hard nodig is maar de route is Zusje draagt broertje de hele dagdan ook echt prachtig. Dwars door de bergen, dorpen met huisjes van gevlochten bamboe, heel veel kinderen in de blote kont (geen pampers hier) en achterop (vaak nog peuter) broer of zus gebonden, varkens geitjes en koeien die oversteken, rijstvelden met net een beetje water maar nog te weinig om al te planten. In een van de dorpen tillen wel 100 dorpsbewoners met heel veel plezier en fun een paar honderd meter lange slang om samen de waterleiding aan te leggen. Kortom reizen door Laos is leuk!

Als we wakker worden in ons zelf gefabriceerde klamboe tentje besluiten we om van guesthouse te veranderen vanwege de herrie van de straat. Nu zitten we in een hele mooie kamer voor 4 dollar per nacht. We bregen de was weg die je hier per kilo betaald. Als we het ophalen blijkt weer dat de was wel lekker ruikt maar het†ziet er uit†alsof†het wordt gewassen in de Mekong en helaas is het ook nog niet droog dus slapen we onder drie waslijnen met was.

In het stadje zelf bezoeken we het sobere paleis van de (gevangen en†in een grot uitgehongerde) koninklijke familie. Laotianen geloven dat hun geesten nog in het paleis rondzwerven. Het was heel leuk om de presentjes van andere buitenlandse gasten te zien. Zo had Nixon een laotiaans vlaggetje meegenomen dat mee was geweest naar de maan, en zelf een paar stukjes maan! We lopen terug langs de Mekongoever waar weer veel eettentjes zijn en een hele groep mannen heel serieus Jeu de Boule aan het spelen is.

Olifantrijden
Olifantje van 3 jar oudBij Azie hoort toch ook de Aziatische olifant. We boeken een gecombineerde tocht van een ritje op een olifant en een tracking naar een dorpje in het oerwoud. De olifanten in het Elephant camp zijn allemaal opgevangen nadat ze niet meer nodig waren in de hout-industrie, en het jonkie (3 jaar) dat ze hebben is gekocht zodat het niet bij een roadshow terecht zou komen. Het ritje op de olifant is een beetje saai, maar halverwege nodigt de mahout Jessica uit plaats te nemen op zijn plek, de nek van de olifant. Als volleerd olifantentrainer leidt Jessica het dier terug naar het kamp. Je loopt hier gewoon tussen de beesten door, iets†wat in Nederland†ondenkbaar is. De trekking begint met een stuk varen in een gammel, wankel bootje, maar we komen droog aan. We blijven niet lang droog, want het begint al snel te stortregenen. Gelukkig hebben we in Vientiane een paraplu gekocht die nu goede diensten bewijst. De route is niet zoals we hadden verwacht, het meeste†"oerwoud" is†aangeplante teak,†of platgebrand om rijst of mais te kweken. Het dorpje is wel heel leuk, veel loslopende dieren en schattige kindjes. We maken ons wel zorgen over de enorme ontbossing die je hier overal ziet en de daarbij behorende landslides die ontstaan. 's Avonds sluiten we af met paniek in het restaurant, er zit een enorme schorpioen onder een van de tafels.

Je wordt hier helemaal gek van alle tuk-tuk drivers die vragen of je naar de waterval wilt, en vandaag zijn we ook echt gegaan. En het was de moeite van het ritje (39km in een tuk-tuk) zeker waard. Het is een cascade waterval die erg doet denken aan de Plitvitce meren in Kroatie. Het bos rond de waterval is een stuk echter oerwoud dan waar we gisteren doorheen liepen.

De komende dagen gaan we rondreizen in Noord Laos, en hopen we ook terecht te kunnen in de Gibbon-experience (boomhutten tussen de gibbons verbonden met kabelbanen). Meer later!
bewerk | verstuur | kopieer

wow wat een stoere verhalen! have fun
 
Groetjes EJ

  door: ejblom
na
2007-05-21 09:31:01

Lieve Reindert en Jessica
 
Wow, wat een mooie, leuke en bijzondere dingen zien jullie daar! Op een binnenband de rivier af en een grot in, rijden op olifanten, tochten door het oerwoud, Boedistische tempels bezoeken...
Kanoeen in de Ardennen dit weekend†was trouwens ook leuk...
 
Enjoy!! Kijk uit naar jullie volgende avontuurverhaal.
 
Liefs
Robyn

  door: Robyn 2007-05-21 14:45:25

Leuk hoor om dit te lezen. Destijds was Vang Vieng helemaal niet zo leuk, maar wel grappig om dingen te herkennen, zoals de sauna en de waterval bij Pruang Prabang; die is erg mooi inderdaad. Ook mooi is Nam Tha en omgeving (als ik dat goed schrijf tenminste...); het overwegen waard en zeker mooi om per (slechte) fiets te verkennen. Ben benieuwd wat julie volgende bestemming is, en wat je in Vietnam gaat doen.
 
groeten,
Jan (J)

  door: 2007-05-21 23:47:32

Hoi Reindert en Jessica
Wat leuk om jullie ervaringen tot nu toe te lezen! Ik herken veel in jullie verhalen en prachtige foto's en word weer helemaal warm van binnen. jullie realiseren je nu vast dat deze ervaringen en het gevoel van het "in een andere wereld zijn" altijd een beetje bij je zal blijven.
 
Geniet van al dit moois!
 
Ik zal jullie blijven "volgen".
Patricia

  door: Patricia 2007-05-22 11:46:02

Mooi zeg!
Ik hou de site in de gaten!
groetjes
JW
 

  door: JW 2007-05-24 08:54:11

Hoi Jessica en Reindert,
 
Wauwwww... Ik heb net weer vol interesse (veilig op de bank met mijn laptop op schoot) jullie reisverslag gelezen en kom tot de conclusie dat ik op dit moment echt voor 1000% een heel ander leven leid. Mijn spannendste moment van de dag was de kermis in Heerenveen waar Mathijs (4) en Iris (1,5) met zijn tweetjes in de draaimolen gingen. Het is echter wel ontzettend leuk om vanaf de bank mee te genieten. Ik vind trouwens dat jullie ontzettend mooie foto's maken!!! Heel veel plezier verder enne.......ze hebben toch maar besloten om je functie als projectleider leren voort te zetten Jess!
P.S. Hoe is het met je darmen?? Groetjes Joke

  door: Joke Postma 2007-05-26 22:22:48

Hoi Jessica en Reindert,
 
Erg leuk om jullie verhalen te lezen. Brings back memories! Ook denk ik tussen de regels door te lezen dat jullie ZO AziŽ echt beleven zoals het is: 't komt zoals het komt.
 
De waterval, de busrit (dorpjes, klimmen, keren en dalen, militair met automatisch geweer), Vang Vieng, 'het oerwoed'†en Vientiane.......geweldig. Blijf vooral genieten!
 
Groet,
 
Rink
 
PS: In Laos is de patť de moeite waard (franse invloeden)†

  door: Rink 2007-05-29 07:42:24

Hallo daar!
 
Lekker genieten zo te horen!
 
Geen last van opstandige bergbewoners? Dat scheelt weer wat kanonnen heen en weer schieten als je er met de bus langs moet!
 
Mocht je in de gelegenheid zijn om een "bedrijfje" te bezoeken waar ze zelf geschept papier maken, dan is dat zeker de moeite waard. Langs de rivier zijn er volgens mij verschillende. Vond ik erg leuk om te zien.
 
De broodjes Bapao kan je beter wel achterwege laten als je wilt kunnen herkennen wat je eet . Ik heb de gok gewaagd, maar heb het bij die ene keer gelaten...
 
Ik ga mijn foto's er weer eens bij zoeken om meer herinneringen op te halen!

Veel plezier en succes met de keuze maken of jullie wel of niet overvliegen...
En skypen is ook een optie, toch?
 
Groeten, Geeske

  door: Geeske 2007-05-29 20:06:02

Hoi Reindert en Jessica,
 
Erg leuk om al jullie belevenissen via internet in het saaie Nederland te kunnen volgen. Het lijkt me erg apart om ver weg ook nog eens na te moeten denken over sollicitatieprocedures, maar dat is natuurlijk puur een luxe probleem.
 
Heel veel plezier verder, hopelijk blijft het (redelijk) goed gaan met de gezondheid en kunnen jullie nog vele leuke dingen zien en vele vrienden en collega's hiervan mee laten genieten.
 
Groetjes, Helga

  door: Helga 2007-05-30 16:50:12

Dag.
 
Samen met een vriendin gaan we dit jaar in november naar Laos waar we ook Vang Vieng gaan bezoeken.
De overnachting in de vlindertuin en sauna klinkt erg goed.
Weten jullie hier de naam nog van en de eventuele kosten voor een†overnachting.
Thanks
 
Suzanne
 

  door: suzanne 2010-10-04 10:13:43

Hallo Suzanne,
 
Het guesthouse heet Maryln of Marilyn en is aan de overkant van de brug als je per bus arriveerd zul je de brug wel zien. Vanaf daar staan er bordjes en ik kan me herrinneren dat het ook in de planet stond.
 
Veel plezier,
 
Jessica

  door: duikinazie
duikinazie.punt.nl
2010-10-10 12:31:35

In verband met de migratie naar een nieuw platform is het niet meer mogelijk reacties te geven op dit log. De beheerder van deze blog kan de verhuizing naar Mijndomein.nl in gang zetten waarna het,zodra de verhuizing voltooid is, weer mogelijk wordt om te reageren.

eXTReMe Tracker
Home   weblog sinds: 2006-12-04

Ontwikkeld door punt.nl en gehost door mijndomein.nl. Problemen met de inhoud van deze log? Klik hier.