Meer foto's klik hier
Aan de kust, Sihanoukville
Zodra we de grens van Cambodja overkomen krijgen we al een ander gevoel als in Vietnam. Hier zijn we weer reiziger ipv toerist! Het land is heel vlak en uitgestrekt en in de rijstvelden staan suikerpalmen. De huizen zijn weer van ander materiaal dan steen gebouwd en staan allemaal op palen. We gaan via Phnom Penh direct door naar de kust, naar het stadje Sihanoukville. Op het busstation na een  dag van 10 uur reizen staan er heel veel mannetjes klaar met flyers van hotels en een politieman met stok en fluitje erbij om ze bij ons vandaan te slaan! Wat een service...
In een schommelstoel met de voetjes in het zand eten we met prachtig uitzicht op de golven. De volgende dag: regen, regen regen... Net als in het begin van onze reis toen we besloten een paar dagen strandvakantie te houden. De dag daarna klaart het 's middags een beetje op en kunnen we toch nog even in de zon liggen.
Ream Nationaal Park
 Het slechte weer houdt ons niet tegen om naar Ream National Park te gaan, een mangrove gebied met veel vogels. We hebben zelf een gids en brommer gehuurd en vermijden zo de groepstoer. Onze gids vraagt of hij vandaag een monnik mee mag nemen als eervolle gast, geen probleem natuurlijk. Onderw  eg begint het alweer heel hard te regen, tropisch hard! Toch genieten we erg van de natuur, vissende locals en spotten we een Maraboe, Milky Stork, veel roofvogels en zijn er genoeg krabben op het strand en in de modder om Reindert heel gelukkig te maken. Op de terugweg met de boot en brommer begint het nog harder te regenen en gaat de brommer ook nog stuk maar natter kunnen we toch al niet meer worden.
Phnom Penh
 De hoofdstad van Cambodja heeft een indrukwekkend koninklijke paleis, maar wat vooral te bezoeken is zijn de bewijzen van de vreselijke recente geschiedenis van dit land tijdens het bewind van Pol Pot en zijn Rode Khmer. Nog maar zo kort geleden was het hier een werkelijke hel om te leven.
 Iedereen die gestudeerd had, arts of onderwijzer was of gewoon in de weg zat werd om het leven gebracht op gruwelijke wijze omdat een kogel te veel geld kostte. Zelfs baby's van intelligente mensen mochten niet blijven leven omdat die later wel eens slim zouden kunnen worden. Een dag vol verbazing en gruwel als we de voormalige gevangenis en het grootste Killing Field, een massagraf van ongeveer 10.000 personen, bezoeken.
Siem Reap, Angkor tempels
 Een van de hoogtepunten van onze reis is toch wel een bezoek aan de tempels van Angkor (13 juli 2007). We beginnen met een zonsopgang boven de grootste tempel ter wereld, Angkor Wat . Dus om 4.30 uur opstaan. Het is heel betoverend en romantisch om in het half donker de brug over te lopen en alle torens van Angkor Wat tegen de zonsopgang te zien. We laten de grote groep met toeristen aan de westkant achter en lopen door een nog verlaten tempel naar de andere kant waar we zo goed als alleen zijn. Een grote familie met apen verlaat de tempel weer om zich overdag in de jungle terug te trekken en het licht wordt steeds mooier.
 Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk, dat zich vanaf de 9e eeuw ontwikkelde ten noorden van het Tonle Sap-meer. Het rijk had veel invloed in heel Zuid Oost-Azie, tot ongeveer de 14e eeuw. Elke Khmer heerser bouwde zijn eigen hoofdstad met een tempel-berg in het midden. Angkor Wat symboliseert de mythische hindoeïstische kosmos, bestaande uit het basisontwerp van de vijf pieken van de Berg Meru. Een grote toren in het midden en vier kleinere er omheen. De grote toren vertegenwoordigde het huis van de Hindoe-goden en de vier kleinere de continenten en oceanen.
De vier zijden van het complex zijn volledig versierd met reliëfs van bloemen en figuren uit zandsteen gehakt. Er zijn ongeveer 3.000 godinnen (devata) en halfgoddelijke danseressen (apsara) verspreid over het gebouw uitgebeeld waarvan er niet één beeld gelijk is.
 De rest van de dag worden we door onze tuktuk driver van de ene naar de andere tempel gereden, de ene nog mooier dan de andere. De jungle tempels met enorme bomen die over alles heen groeien zijn erg fotogeniek en de Bayon met reusachtig grote gezichten is prachtig. We besluiten dan ook om hier de volgende dag de zonsopgang te bekijken en die dag de rest van ons rondje af te maken. Van heel erg mooi bewerkte tempels naar van baksteen gebouwde torens en tempels volledig in puin.
In de ochtend zijn de tempels echt geweldig maar later op de dag komen de bussen vol met Koreanen om de hoek kijken en is het een grote mensen massa. Dus als we lezen over tempels die ver weg zijn is onze bestemming voor dag drie ook gevonden. We gaan eerst naar een rivierbedding waarin allemaal Linga's (fallus symbolen) en Shiva afbeeldingen zijn uitgehakt. Daarna na Bantey Srei een hele kleine tempel maar wel prachtig bewerkt. De dag sluiten we af in Angkor Wat waar we na al die andere tempels te hebben gezien met nieuwe ogen naar kijken.
Teleurstellingen
Reindert checkt de dag voor vertrek naar Indonesie nog even de tickets en ontdekt dat we heel dom zijn geweest. De tickets zijn voor 17 juni ipv 17 juli en dus allang verlopen. Maar we gaan Roosmarijn (Jessica's zus) opvangen in Jakarta de 18e. Dus moeten we wel direct nog voor het ontbijt nieuwe tickets boeken. Dan is low cost in een keer niet meer zo goedkoop. Gelukkig lukt het.
Vervolgens opent Reindert zijn email om te ontdekken dat de beurs waarvoor hij naar Nederland terug is gevlogen niet aan hem is toegekend.
De volgende dag op het vliegveld checken we keurig 20 kilo bagage per persoon in. Of we even 50 dollar willen betalen (15 kilo per persoon toegestaan) en als we straks overstappen op Kuala Lumpur weer! Dat betalen we toch echt niet en we proppen onze handbagage helemaal vol met zware spullen.
Mogen we nog even verder klagen.... we zijn het eten in restaurants af en toe zat, leven in hotelkamers is ook niet alles en die muggen steeds. Maar.... onze belevenissen (zoals in dit stuk ook weer te lezen) maken heel veel teleurstellingen goed. |