Regen, gestapelde stenen en teleurstellingen in Cambodja
Cambodja | 18 Juli 2007 | 09:15:12
Meer foto's klik hier
 
Aan de kust, Sihanoukville
Zodra we de grens van Cambodja overkomen krijgen we al een ander gevoel als in Vietnam. Hier zijn we weer reiziger ipv toerist! Het land is heel vlak en uitgestrekt en in de rijstvelden staan suikerpalmen. De huizen zijn weer van ander materiaal dan steen gebouwd en staan allemaal op palen. We gaan via Phnom Penh direct door naar de kust, naar het stadje Sihanoukville. Op het busstation na een dag van†10 uur reizen staan er heel veel mannetjes klaar met flyers van hotels en een politieman met stok en fluitje erbij om ze bij ons vandaan te slaan! Wat een service...

In een schommelstoel met de voetjes in het zand eten we met†prachtig uitzicht op de golven. De volgende dag: regen, regen regen... Net als in het begin van onze reis toen we besloten een paar dagen strandvakantie te houden. De†dag daarna†klaart het 's middags een beetje op en kunnen we toch nog even in de zon liggen.†


Ream Nationaal Park

Het slechte weer houdt ons niet tegen om naar Ream National Park te gaan, een mangrove gebied met veel vogels. We hebben zelf een gids en brommer gehuurd en vermijden zo de groepstoer. Onze gids vraagt of hij vandaag een monnik mee mag nemen†als eervolle gast, geen probleem natuurlijk. Onderweg begint het alweer heel hard te regen, tropisch hard! Toch genieten we erg van de natuur, vissende locals en spotten we een Maraboe, Milky Stork,†veel roofvogels en zijn er genoeg krabben op het strand en in de modder om Reindert heel gelukkig te maken. Op de terugweg met de boot en brommer begint het nog harder te regenen en gaat de brommer ook nog stuk maar natter kunnen we toch al niet meer worden.

Phnom Penh
De hoofdstad van Cambodja heeft een indrukwekkend koninklijke paleis, maar wat vooral†te bezoeken is zijn de bewijzen van de vreselijke recente geschiedenis van dit land tijdens het bewind van Pol Pot en zijn†Rode Khmer. Nog maar zo kort geleden was het hier een werkelijke hel om te leven.
 
Iedereen die gestudeerd had, arts of onderwijzer was of gewoon in de weg zat werd om het leven gebracht op gruwelijke wijze omdat een kogel te veel geld kostte. Zelfs baby's van intelligente mensen mochten niet blijven leven omdat die later wel eens slim zouden kunnen worden. Een dag vol verbazing en gruwel als we de voormalige gevangenis en het grootste Killing Field, een massagraf van ongeveer 10.000 personen, bezoeken.

Siem Reap, Angkor†tempels
Een van de hoogtepunten van onze reis is toch wel een bezoek aan de tempels van Angkor (13 juli 2007). We beginnen met een zonsopgang boven de grootste tempel ter wereld, Angkor Wat†. Dus om 4.30 uur opstaan. Het is heel betoverend en romantisch om in het half donker de brug over te lopen en alle torens van Angkor Wat tegen de zonsopgang te zien. We laten de grote groep met toeristen aan de westkant achter en lopen door een nog verlaten tempel naar de andere kant waar we zo goed als alleen zijn. Een grote familie met apen verlaat de tempel weer om zich overdag in de jungle terug te trekken en het licht wordt steeds mooier.

Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk, dat zich vanaf de 9e eeuw ontwikkelde ten noorden van het Tonle Sap-meer. Het rijk had veel invloed in heel Zuid Oost-Azie, tot ongeveer de 14e eeuw. Elke Khmer heerser bouwde zijn eigen hoofdstad met een tempel-berg in het midden. Angkor Wat symboliseert de mythische hindoeÔstische kosmos, bestaande uit het basisontwerp van de vijf pieken van de Berg Meru. Een grote toren in het midden en vier kleinere er omheen. De grote toren vertegenwoordigde het huis van de Hindoe-goden en de vier kleinere de continenten en oceanen.

De vier zijden van het complex zijn volledig versierd met reliŽfs van bloemen en figuren uit zandsteen gehakt. Er zijn ongeveer 3.000 godinnen (devata) en halfgoddelijke danseressen (apsara) verspreid over het gebouw uitgebeeld waarvan er niet ťťn beeld gelijk is.
 
De rest van de dag worden we door onze†tuktuk driver†van de ene naar de andere tempel gereden, de ene nog mooier dan de andere. De jungle tempels met enorme bomen die over alles heen groeien zijn erg fotogeniek en†de Bayon met reusachtig grote gezichten is prachtig. We besluiten dan ook om hier de volgende dag de zonsopgang te bekijken en die dag de rest van ons rondje af te maken.†Van heel erg mooi bewerkte tempels naar van baksteen gebouwde torens en tempels volledig in puin.
 
In de ochtend zijn de tempels echt geweldig maar later op de dag komen de bussen vol met Koreanen om de hoek kijken en is het een grote mensen massa. Dus als we lezen over tempels die ver weg zijn is onze bestemming voor dag drie ook gevonden. We gaan eerst naar een rivierbedding waarin allemaal Linga's (fallus symbolen) en Shiva afbeeldingen zijn uitgehakt. Daarna na Bantey Srei een hele kleine tempel maar wel prachtig bewerkt. De dag sluiten we af in Angkor Wat waar we na al die andere tempels te hebben gezien met nieuwe ogen naar kijken.
 
Teleurstellingen
Reindert checkt†de dag voor vertrek naar Indonesie nog even de tickets en ontdekt dat we heel dom zijn geweest. De tickets zijn voor 17 juni ipv 17†juli en dus allang†verlopen. Maar†we†gaan Roosmarijn†(Jessica's zus)†opvangen in Jakarta de 18e. Dus†moeten we wel†direct†nog voor het ontbijt nieuwe tickets boeken. Dan†is low cost in een keer niet meer zo goedkoop. Gelukkig lukt het.

Vervolgens opent Reindert zijn email om te ontdekken dat de beurs waarvoor hij naar Nederland terug is gevlogen niet aan hem is toegekend.

De volgende dag op het vliegveld checken we keurig 20 kilo bagage per persoon in. Of we even 50 dollar willen betalen (15 kilo per persoon toegestaan) en als we straks overstappen op Kuala Lumpur weer! Dat betalen we toch echt niet en we proppen onze handbagage helemaal vol met zware spullen.

Mogen we nog even verder klagen.... we zijn het eten in restaurants af en toe zat, leven in hotelkamers is ook niet alles en die muggen steeds. Maar....†onze belevenissen (zoals in dit†stuk ook weer te lezen) maken heel veel teleurstellingen goed.†
bewerk | verstuur | kopieer

Tjonge jonge, lieve mensen,
 
Het is inderdaad een schril contrast wat jullie hebben meegemaakt. Ik vind het heel jammer voor jullie dat die beurs niet is toegekend, en die ticketdatum is echt wel een beetje dom. Die tempels echter, moeten werkelijk geweldig zijn als ik jullie verhalen zo lees. Ik zou bijna direct een ticket boeken. Denk er maar aan dat je niet gauw weer de kans hebt om zo'n lange tijd te reizen. Geniet dus toch nog maar lekker van al dat moois. Ben ondertussen erg nieuwsgierig hoeveel foto's jullie al hebben gemaakt. Dat moeten er enorm veel zijn.
 
Groet, en veel plezier nog!
 
Rudolf Wessels
 
We hebben nu 2 dvd's vol van in totaal 8 gb. Maar we zijn ook heel streng op de selectie en gooien heel veel weg anders is het niet meer uit te zoeken als we thuis komen.

  door: rudolf wessels
www.dna-art.nl
2007-07-18 12:04:36

Beste Reindert en Jessica
 
Leuk om te lezen dat jullie Vietnam ook als "toerist" hebben moeten ervaren. Heel apart hoe ze daar alles willen organiseren voor de gasten die naar hun mooie land komen. Cambodja heeft jullie, zo te lezen, weer wat meer vrijheid gegeven. Wat een prachtige foto's van de Ankor tempels!!
 
Hier de wel bekende "laatste loodjes".....
 
Veel plezier en succes in Indonesie!
 
Patricia
 
PS Jammer voor die beursaanvraag Reindert :-(
 
Veel succes met de laatste loodjes en de tijd erna natuurlijk! Leuk om te horen dat wij niet alleen last hadden van het toeristen gevoel.

  door: Patricia 2007-07-18 13:51:10

Hoi Reindert en Jessica,
 
Vandaag heb ik even weer helemaal bijgelezen op jullie site. Even klagen mag natuurlijk altijd ;-). Er is natuurlijk ook heel lang door Nederland te trekken, maar of dat net zo leuk is......
 
Zonde van je beursaanvaag Reindert, maar er komt vast iets anders op je pad.
 
Maak nog veel plezier en geniet ervan.
 
Helga
 
Binnenkort nog twee andere beursen om aan te vragen dus we gaan vrolijk door!

  door: 2007-07-18 14:44:22

He luitjes,
 
Onwijs K.... van die beurs.† Zucht.
 
Maar we zijn blij dat jullie Cambodja ook zo fantastisch vinden.
 
En klagen mag altijd. We weten als geen ander dat je van lang reizen soms ontzettend moe kan worden. Even een dagje helemaal niks doe, even lekkere westerse vette hap en vroeg naar bed dat helpt over het algemeen het beste. Behalve tegen verlopen vliegtickets dan :-)
 
Geniet er nog van!
Jeroen en Sandra
 
Gek dat je zo moe kunt worden van vakantie hebben, maar thuis heb je ook weekend dat vergeet je hier wel eens met zo veel te doen en te zien.

  door: jeroen en sandra
www.jeroenensandra.waarbenjij.nu
2007-07-18 15:32:26

Hoi beide,
 
Wat een verhalen weer zeg! Leuk om te lezen! Ik herken er veel in! Vooral dat gevoel wat je hebt als je van Vietnam Cambodja ingaat. En voor mijn gevoel was ik weer eventjes bij Ankor Wat toen ik wegdroomde bij jullie beschrijving.
 
Al die teleurstellingen blijven rot, al begeef je je in nog zo'n mooie omgeving!
 
Geniet ervan en ik lees al jullie verhalen met plezier dus hopelijk volgen er nog vele. Veel† plezier met je zusje!
 
Liefs Francine
 
Leuk dat je meeleest! veel plezie de 11e augustus en geef de andere dames een knuffel van mij, groeten Jessica

  door: Francine Brussel 2007-07-18 18:28:39

Hey Reindert en Jessica
 
Goed hoe jullie de massa's toeristen zoveel mogelijk hebben kunnen ontlopen! Dat verpest de magie en mysterie van die prachtige monumenten zo; groepen toeristen in typische toeristen-outfits die allemaal dezelfde foto willen maken en domme opmerkingen niet op een normaal volume tussen elkaar kunnen houden (Amerikanen zijn de ergste... vind ik... persoonlijk).
Maar gezien de andere tegenvallers valt daar misschien niet zoveel over te klagen. Fijn dat jullie toch naar Indonesie kunnen, de handbagage groot genoeg was voor de extra 5 kilo's en gelukkig is alles goed met jullie en zijn jullie samen (om er even een positieve draai aan te geven )!
 
Veel plezier in Indonesie, ik ben benieuwd wat dat allemaal voor moois op gaat leveren en gezellig dat je zusje jullie daar op komt zoeken!
 
Groetjes
Robyn

  door: Robyn 2007-07-19 12:54:33

Hi Jessica en Reindert,
 
Hoe gaat het met jou? Alles goed?
how is your day in Jakarta? If you want to know the place to visit near by Jakarta or the other places just send me an email I will be happy to be your guide
 
It was very nice to know you guys and you have nice web site. Have a great holidays en Tot Ziens!
 
Groetjes
Enung

  door: Enung
kinta.multiply.com
2007-07-23 10:09:48

Geachte wereldreizigers!
Wow!†Net echt,†die boomworteltempel; goed gelukt!†Ik begin steeds meer de neiging te krijgen een beetje in jullie voetsporen te treden, al is het dan maar voor een maandje ofzo. Nog heel veel gave dingen toegewenst! Groeten,
jan

  door: Jan 2007-07-23 14:12:12

Hallo !!!
 
Na al die reacties van dÔe (ex) MolGenners (lees veel MedGenners) kan ik natuurlijk niet achter blijven! Het ziet er echt fantastisch uit op al die foto's. Prachtig hoor! Vooral die duikfoto's blijven ook schitterend!
Zag dat jullie nemo alweer gespot hadden... knap speur werk :-)
 
Ik wens jullie nog heeeeeeeeel veel plezier de komende tijd, maar als ik dat zo zie/ lees dan gaat dat zeker lukken!
 
Groet'n oet Grunn
 
Esther

  door: Esther 2007-07-23 22:30:10

Ja, nog een medgenner/ex-molgenner hier. Hee; ik blijf genieten van die fantastische verhalen. Kan me voorstellen dat je af en toe flauw bent van hotelkamers, wel eens een bord boerenkool wilt eten en niet altijd zin hebt om je weer met die antimuggenrommel in te smeren. Maar, als de reis er straks op zit, herinner je je dat allemaal niet meer, maar al die mooie plaatjes en belevenissen wel. Blijf sturen die verhalen!
 
En, kloten man; dat je die beurs niet gekregen hebt!
 
groet,
Jan (J)

  door: 2007-07-25 22:57:35

Prachtige foto's! Ik krijg de reiskriebels van jullie verhalen! Ik denk dat Ien en ik volgend jaar ook maar weer eens lang op pad moeten..
Groetjes
JW
 
ps ik heb hier een heel mooi duik plekje voor jullie ontdekt (bij de Farne islands) met grote kuddes zeehonden en van die duikpapegaaitjes (Puffins)
 
pps†MC gaat zeker lukken!
 

  door: ienenjwinuk
ienenjwinuk.punt.nl
2007-07-30 12:44:58

Hoi beide,
 
Fijn om te lezen dat het allemaal nog goed met jullie gaat en dat alles (zo ongeveer) blijkbaar volgens planning verloopt. Ik heb weer even bijgelezen en alle foto's bekeken, t ziet er allemaal zo mooi uit! Vooral Cambodja lijkt me erg mooi. Begrijp ik goed dat jullie nu in Indonesie zijn? Oh, daar gaan jullie vast wel duiken, ben benieuwd!
 
Ik heb mn 'reis' er alweer op zitten. Ben een weekje naar Zeeland geweest. Daar hebben we gedoken (natuurlijk) en een aantal zeillessen genomen. Was t mooi weer? Nou, nee, eigenlijk niet, geen lekker campeerweertje, zeg maar. Maar om te zeilen was het echt geweldig, het waaide nogal.
 
Weekje Zeeland.....
 
Nou ja, verschil moet er zijn, nietwaar?
 
Groetjes,
Petra

  door: Petra 2007-07-31 09:26:35

Ha lieve lui!
Wat een enorme verhalen toch op jullie site. Ik moet er binnenkort even voor gaan zitten om alles goed door te nemen hoor! Maar voor zover ik het nu heb gelezen en bekeken echt†indrukwekkend wat jullie allemaal meemaken en zien!
Wat ontzettend shit van die vlucht en al helemaaaaal van die beurs! Nou ja, kop op en genieten maar van jullie trip nu!
Ik blijf jullie volgen en denk vaak aan jullie daar zo ver weg!!
Groetjes,
Maartje

  door: Maartje 2007-08-01 09:29:54

In verband met de migratie naar een nieuw platform is het niet meer mogelijk reacties te geven op dit log. De beheerder van deze blog kan de verhuizing naar Mijndomein.nl in gang zetten waarna het,zodra de verhuizing voltooid is, weer mogelijk wordt om te reageren.

eXTReMe Tracker
Home   weblog sinds: 2006-12-04

Ontwikkeld door punt.nl en gehost door mijndomein.nl. Problemen met de inhoud van deze log? Klik hier.