Twee Aziatische krabben duiken op in de Waddenzee

 

Twee uit Azië afkomstige krabben zijn aangetroffen tussen Japanse oesters, stenen en slik op het waddeneiland Vlieland. Het gaat om Hemigrapsus sanguineus (Blaasjeskrab) en Hemigrapsus penicillatus (Penseelkrab). Van beide soorten is een redelijke populatie gevonden. De nieuwe soorten zijn aangetroffen door Jan Degenaar (student biologie en filosofie) en Reindert Nijland (krabbenspecialist, beheerder van de website “De krabben van Nederland” www.krabben.net en Moleculair bioloog bij de Rijksuniversiteit Groningen)

Exoten veroveren de kust

Deze allochtone krabben zijn niet compleet nieuw voor Nederland. De Blaasjeskrab is voor het eerst in Nederland waargenomen in 1999 en de Penseelkrab in 2000. Beide soorten zijn toen gevonden in de Oosterschelde. Inmiddels hebben beide soorten zich vrije explosief verspreid en zijn tegenwoordig zeer algemeen langs de kust van de Zeeuwse en Zuid Hollandse eilanden. De Blaasjeskrab is al eerder in de Waddenzee waargenomen op Texel, en werd in de zomer van 2005 ook gevonden op Terschelling. Het was dus te verwachten dat de soort zich inmiddels ook op Vlieland had gevestigd. De Penseelkrab daarentegen was nog niet bekend van plaatsen noordelijke dan Hoek van Holland. In Zeeland komen deze krabben op sommige plaatsen in dichtheden van meer dan 100 per m2 voor, op Vlieland blijft het vooralsnog beperkt tot enkele exemplaren per m2.

Bedreiging van de Strandkrab

De introductie van deze twee nieuwe exoten in de Waddenzee kan grote invloed hebben op het voorkomen van de nu nog overal aanwezige strandkrab. Waar de relatief kleine penseelkrab (3 cm) waarschijnlijk niet in staat zal zijn om de strandkrab in het geheel te verdringen is de blaasjeskrab een stukje groter (5 cm) en daarom ook een geduchtere concurrent. In Noord-Amerika is H. sanguineus er in geslaagd de inheemse krabbenpopulatie te decimeren. Hoe het in Europa zal gaan kunnen we alleen maar afwachten. Het is niet onwaarschijnlijk dat binnen 10 jaar twee Aziatische krabben de meest algemene soorten langs de Nederlandse kust zijn.

Identificatie

Beide soorten zijn vrij kleine krabbetjes die makkelijk te onderscheiden zijn van de strandkrab door hun vierkante rugschild. Strandkrabben hebben een rugschild dat koffiefiltervormig is. Het onderscheid tussen beide exoten onderling is wat lastiger. Blassjeskrabben zijn roodbruin met duidelijk symmetrische gele vlekken en worden maximaal 5 cm. Penseeelkrabben zijn zandkleurig of bruin en kunnen heel divers getekend zijn met witte of donkere vlekken. Ze worden maximaal 3 cm. Bij de mannetjes van beide soorten is het verschil makkelijker te zijn aan hun grote scharen; Mannetjes van de blaasjeskrab hebben een bolle, lederachtige blaas tussen hun scharen en penseelkrab mannen hebben een dot haar op hun scharen die erg lijkt om een klont modder.

 

Van beide soorten wordt verwacht dat ze binnen afzienbare tijd zeer algemeen zullen zijn langs de Nederlandse kust.

 

Voor meer informatie en hoge resolutie beeldmateriaal van beide soorten kunt u contact opnemen met Reindert Nijland, 050 3632102, info@krabben.net