Zuidereiland: Scenery, walvissen en pinguins
Reis | Nieuw Zeeland | 07 December 2007 | 09:18:59
Meer foto's klik hier

Met de "bluebrigde" ferry gaan we van Wellington naar Picton op het Zuidereiland. Het laatste stuk vaart hij door de Malbourgh sound, mooie fjorden met steile beboste hellingen. Picton is een schattig stadje waar we lekker fish en chips halen en en hengel kopen, want de fjorden die we onderweg zagen zien er erg visrijk uit.

Abel Tasman NP
Onze eerste bestemming op het Zuidereiland is Abel Tasman NP aan de noordwestpunt. Hier heeft onze Nederlandse zeeheld als eerste Europeaan voet op Nieuw Zeelandse bodem gezet. De kust hier is vrij beschut en uitstekend geschikt voor zeekayaken, maar er is ook een mooie wandelroute langs de kust. Wij huren een kayak en gaan er zelf mee weg, althans dat dachten we. We krijgen wel eerst een twee uur durende briefing en een stukje praktijkles, maar dan mogen we ook gaan. Overal zijn prachtige kleine baaitjes met witte privestrandjes.

Een stuk, de zogenaamde "mad mile", is over de open zee en hier was alle training voor. Flinke tegenwind en hoge golven maar het valt ons eigenlijk wel mee. We kunnen even pauze houden halvewege als een pelsrob met ons meezwemt naast de kayak. We hebben een hut geboekt in Anchorage en vanaf hier wordt onze kayak opgehaald door de watertaxi. Morgen wandelen we langs de kust verder naar Bark Bay. Ook vanaf het land is het genieten van de uitzichten op alle baaitjes en de natuur, aan het eind van de dag worden we ook zelf opgehaald met de watertaxi.

We staan regelmatig op heel goedkope campings met alleen basisvoorzieningen of in het wild. Er zijn genoeg gekke dingen te doen hier maar reizen door Nieuw Zeeland is vooral ook genieten van alles onderweg. Zoals bijvoorbeeld de enorme hoeveelheden bloeiende gele brem (een geintroduceerde soort, die alles overwoekerd, maar wij vinden het prachtig).

Een van de supermarkten maakt ons erg blij met een internationaal schap waar perpernoten en speculaas worden verkocht. Zo hebben wij ook nog een beetje sinterklaasgevoel hier. Heel grappig om te zien wat nu echt Nederlandse producten zijn die mensen hier kopen: koffiemelk, stamppot boerenkool, beschuit, hagelslag, chocolade vlokken en stroopwafels.

Kaikoura
 Van Abel Tasman nemen we een prachtige route door het binnenland tussen twee bergruggen door. Naarmate we dichter bij de oostkust komen wordt er steeds meer wijn verbouwd langs de weg, en op heel veel plekken zijn ze nieuwe wijngaarden aan het aanleggen. De oostkust bestaat vooral uit rotsen waar een heleboel pelsrobben op leven. We stoppen een paar keer om wat foto's te maken. Reindert doet nog een poging om al snorkelend langoesten te vangen, maar het water is nogal koud dus dit is niet erg succesvol. Wel komt een pelsrob even een kijkje nemen terwijl Reindert net zijn hoofd onder het kelp steekt.

Ons doel is Kaikoura, de stad waar onze bus naar is genoemd, vooral bekend om de crayfish (langoesten) en de walvissen. Het hele jaar door zijn hier potvissen voor de kust die zien, die fourageren in een 3km diepe onderwaterkloof waarin heel voedselrijk water omhoogkomt. Je kunt deze met een boottochtje gaan bekijken, maar wij opteren voor een iets leukere optie. We boeken een helicoptervlucht! Voor het eerst in een chopper genieten we van prachtig uitzicht op de bergen en het dorp, en als bonus twee potvissen aan de oppervlakte. Eentje ligt te pitten maar de ander is actief aan het ademen om zijn lichaam opnieuw te vullen met zuurstof. Plotseling knikt zijn kop omlaag en zakt het dier loodrecht de diepte in. De staart komt nog eventjes boven water uit en verdwijnt achter het beest aan in het blauw. Wow.

Christchurch
Overal in Nieuw Zeeland zijn ze aan de weg aan het werken en regelmatig moet je stapvoets rijden vanwege losliggend split dat alle kanten opvliegt. Wij zijn elke keer heel voorzichtig maar hebben pech als op een normale weg een tegemoetkomende vrachtauto een flinke steen schiet op onze vooruit. Beng! Een ster en direct ook een flinke barst. Geen directe reparatie maar we komen langs het camper-depot in Christchurch en laten daar de ruit vervangen. Gelukkig hebben we een uitgebreide verzekering en betalen slechts een klein deel.

De stad is fraai en doet zeer Engels aan met straatnamen als Oxford street en Cambridge terrace en oude universiteits gebouwen. De botanische tuin is een feest van herkenning, al die Europese bomen hebben we een tijd lang niet meer gezien en zijn hier volop in blad. Raar om je dan kale bomen in Nederland voor te stellen.

We vervolgen de oostkust naar het zuiden en rijden net onder Christchurch het Banks schiereiland op. Dit is een hele oude vulkaan waarvan een aantal caldera's aan de zeezijde zijn ingezakt zodat er nu prachtige beschutte havens diep het binnenland in steken. Deze plekken zijn precies de habitat voor 's werelds zeldzaamste dolfijn, de Hectordolfijn. Vanuit Akaroa boeken we een heuse eco-cruise om deze diertjes te zien te krijgen. Met een glaasje wijn op het voordek zien we meerdere dolfijnen en ook een aantal blauwe pinguins (onze eerste wilde pinguins, we zitten nu echt zuidelijk!), opnieuw pelsrobben en veel broedende shags (aalscholvers).

Pinguins
We gaan naar de locatie waar een deel van de film "The chronicals of Narnia" is gefilmd. Dit is in een weiland met allemaal losse rotsen, de zogenaamde "elephant rocks". Vlakbij zijn een hoop fossiele walvissen, dolfijnen en pinguins gevonden. Een schattig museumpje heeft hierover een zeer leerzame tentoonstelling. Maar in de buurt vinden we geen goed plekje om te staan voor de nacht en komen uiteindelijk uit in Omaru als we het bordje "penguincolony" volgen. Bij zonsondergang komen hier meer dan 200 pinguins aan land en er is een speciale observatie-tribune gebouwd. Dat lijkt ons erg gaaf om te zien. We vinden de perfecte plek aan de kust op aanwijzing van de mevrouw van het centrum en hebben nog net tijd ons heerlijk diner van garnalen op te eten voor we terug moeten naar de pinguins.

Eerst komen er maar weining aan maar als het echt donker begint te worden komen er grote groepen "rafts" van 50 pinguins tegelijkertijd aan land. Het zijn blauwe pinguins, de kleinste soort die er is en ze gedragen zich heel maf. Als ze uit zee komen zijn ze heel zenuwachtig en rennen ze het stukje land over naar de kolonie. Schrikken ze ergens van dan rennen ze zo weer terug de zee in. Maar zijn ze eenmaal aan land dan is zijn ze nergens meer bang voor en komen ze rustig naar je toelopen. Helaas mogen we niet fotograferen, ook niet zonder flits maar buiten op de parkeerplaats lopen ze ook rond en maken we nog snel een foto.

We horen dat hier in de buurt ook nog een kolonie geeloogpinguins zit, en die besluiten we de volgende ochtend te gaan bekijken. Maar dat blijkt niet nodig. Als we weer op ons eerder uitgezochte plekje aankomen zit er een wit beest in onze koplampen. Jahoor, een geeloogpinguin. We blijken naast een ongemarkeerde kolonie te staan. Met zonsopkomst maken we hele mooie foto's van een heel bijzonder dier.

Scenic southern route
Vanaf hier volgen we de Scenic southern route, die vooral langs de kust loopt. Onderweg stoppen we bij de Moeraki boulders, grote ronde stenen die op het strand liggen en erg fotogeniek zijn, zeker als je er overheen springt. Uiteindelijk komen we aan in de stad Dunedin (Gaelic voor Edinburgh), waar we een rondleiding krijgen door de Cadbury chocolade-fabriek. Wie loopt er nu niet graag in een chocolade fabriek rond waar je vol gestopt wordt met zoetigheid en een waterval van chocola krijgt te zien?

 We vervolgen de Scenic route die erg veel mooie plekjes laat zien met pelsrobben en geeloogpinguins maar ook watervallen, een blowhole en de Cathedral cove. We stoppen een nacht bij Curio bay waar je bij laagwater een versteend bos kunt zien van 150 miljoen jaar oud. Er zijn enorm veel stammen te zien en liggen hele bomen versteend en herkenbaar in de rotsen. Plotseling steekt er uit de golven een kopje naar boven. Een hele dappere geeloogpinguin komt terug van het visjes vangen en wandelt dwars door alle mensen heen naar zijn nest. Deze soort is de meest zeldzame soort pinguin die er bestaat maar wij hebben er inmiddels heel wat gezien.

Het strand en de golven naast het versteende bos zien er erg uitnodigend uit en zeer geschikt om nog wat surflessen te nemen voor Reindert en voor Jessica om aangespoelde stukjes hout te zoeken. We sluiten de scenic route af met het zuidelijkste puntje op het vaste land van Nieuw Zeeland en dit blijft ook ons zuidelijkste puntje want vanwege de tijd en hoge kosten gaan we niet naar Stewart Island dat hier net onder ligt.

We schreven al eerder over alle geintroduceerde soorten hier en dat ze daar last mee hebben. Overal zie je dode oppossums op de weg en we hebben de moeite genomen dit stukje natuurbescherming voor jullie op de gevoelige plaat vast te leggen. De volgende keer kunnen jullie foto's van de fjorden en Milford sound van boven en ook onderwater! verwachten.
bewerk | verstuur | kopieer

Nieuw Zeeland is een schitterend land met heel veel mooie aspecten bij elkaar en hierboven worden al een paar hele belangrijke genoemd. Ik zal zo ook even het verslag van het Noordereiland lezen, want ook daar zijn prachtige dingen te zien ...

  door: Marjan
miss.punt.nl
2007-12-07 09:30:39

heerlijk verhaal weer  :). wel heel grappig dat er allemaal ah producten in de supermarkt lagen, maar gelukkig hebben jullie nog pepernoten kunnen krijgen :D
 
nog 2 weken en jullie kunnen de kale bomen in nederland weer gaan bekijken,
tot snel! 

  door: roosmarijn 2007-12-07 13:11:59

He Reindert en Jessica,
 
het zit er bijna op!
Allereerst gefeliciteerd met de beurs dat maakt het thuis komen toch makkelijker.
Wel leuk om te lezen dat jullie dezelfde plekken aandoen als dat wij gedaan hebben.
Het springbok vel en enkele foto´s hangen aan de muur
Wat wij ons trouwens afvroegen wat is er metde planning naar Nepal gebeurd
 
Veel plezier de laatste dagen en fijne feestdagen
 
groetjes Jeroen en Sandra

  door: jeroen en Sandra
jeroenensandra.waarbenjij.nu
2007-12-19 10:58:12

He wereldreizigers!
Al weer zin om naar huis?
Hebben jullie ook een postadres waar we een kaartje naar toe kan sturen?
 
Wiep Klaas en Danka 

  door: 2007-12-19 16:58:18

In verband met de migratie naar een nieuw platform is het niet meer mogelijk reacties te geven op dit log. De beheerder van deze blog kan de verhuizing naar Mijndomein.nl in gang zetten waarna het,zodra de verhuizing voltooid is, weer mogelijk wordt om te reageren.

eXTReMe Tracker
Home   weblog sinds: 2006-12-04

Ontwikkeld door punt.nl en gehost door mijndomein.nl. Problemen met de inhoud van deze log? Klik hier.